Blog - augusztus 2012

Augusztusi mocizás #18

13 év
karcsika küldte be időpontban

Antalya
Nem túl korán térek magamhoz, és a recepciós segítségével felpakolom a motort. Nekifogok az Antalyaba vezető útnak. A tengerparti utat választom, ami a hegyekben néhol elég gyatra. Sőtt, mondhatom azt is, hogy gyakorlatilag csak kátyú van. Az utat már ismerem, úgyhogy nem sok meglepi van. Dél körül megállok egy banán reggelire, mivel a szálláson örültem annak, hogy ágy van a szobába, nem, hogy még reggelit is adjanak. A banánárus nem tud csak törökül, de ahogy kihámozom, némi pénzért az asszonya is eladó. Betolok az arcba vagy 10db apró banánt, ami valamiért sokkal finomabb mint otthon.


Augusztusi mocizás #17

13 év
karcsika küldte be időpontban

Tasucu
Reggeli nincs a szálláson, úgyhogy a sarki büfében beröffentek egy kávét, és vételezek 1 liter vizet az útra. Az út kiváló, úgyhogy rögtön 130as tempóra sarkallom a leányt. Elhagyom Batmant, ami természetesen nem a film, hanem egykoron felső Mezopotámia határa volt. A hegyekből dombok lesznek, a rátzós döngölt agyagos útból pedig 2x2 sávos főútvonal. Nagyon finom. Gaziantepben megállok egy gyors olajcserére, ugyanis még az az olaj van a leányban, amit indulás előtt tettem bele. A hátsó fékbetétet is megette, úgyhogy kap újat. A HONDA szalon tele van robogóval, és 125 köbcentis kismotorokkal. A tulaj fia azt mondja, hogy itt ezek mennek.


Augusztusi mocizás #16

13 év
karcsika küldte be időpontban

Batman
Erős 2 óra alvás után, reggel 7kor kelünk, mert a határ 8kor nyit, és időben ott kell lenni, hogy Alex motorját elkezdjük ügykezelni. A határra menet sikerül eltévedni, úgyhogy egy 15 perces kerülő után felvonulunk az iráni – török határhoz. Életemben nem láttam még ennyire lepukkant épületeket. Az irodákban óriási helikopter leszállópálya méretű asztalok, de a dolgozó a csikket a földön tapossa el. Öreg dobkályha a sarokban, kosz és mocsok mindenhol. Megérdeklődjük, hogy mit kell csinálni a carnetemmel, hogy le legyen zárva. Az irodista, egy arrogáns barom, aki éppen nem üvölt velem, hogy miért zavarom a semmittevésben, mikor nem is neki kell foglalkozni a papírokkal. Idióta. Továbbmegyünk, ahol végre lezárják a carnetet, miután megették a reggelit.


Augusztusi mocizás #15

13 év
karcsika küldte be időpontban

Urmia
Mivel tegnap az összes riált odaadtam a szobáért, ami a (szétcsavarhatós műanyag)buxámban volt, így valahonnan riált kell szerezni, mert Iránban csak riállal tudok fizetni. Elindulok motorral a városba, ami természetesen akkora mint Budapest cakli-pakk, hogy az euroból riált csináltassak. Bemegyek legalább 4 bankba, ahonnan elhajtanak, mondván, hogy csak a nagyobb bankokban van pénzváltás. Fincsi. Végre találok egy bankot, ami 15 emeletnél egyel sem kisebb, és egy nagyon kedves banki alkalmazott, az európai pénzemből iránit csinál.


Augusztusi mocizás #14

13 év
karcsika küldte be időpontban

Kermānshāh

Sajnos el kell hagyjam Isfahant, bármennyire is szeretnék még maradni. A nem túl korai indulás után szépen komótosan haladok az esti megállóm felé. Az útok csak kétszer állítanak meg a rendőrök, így aránylag gyors a haladás. Hamadan előtt sikeresen szétázok, ami itt annyit jelent, hogy agyagos lé folyik mindenhonnan. A tempó rögtön visszavéve gyök/2 -re, nehogy a fincsi csúszós aszfalton leugorjon a plezúr a mociról és a könyökömről.


Augusztusi mocizás #13

13 év
karcsika küldte be időpontban

Isfahan
Reggel a nyakamba veszem a várost, és elindulok egy kicsit a kiszáradt folyó mentén. nincs túl meleg, és a csodálatosan gondozott parkon keresztül sétálok a másik híres hídhoz. Sajnos ez nem annyira monumentális, és be kell valljam, hogy nem is tetszik annyira, mint a Si-o-se pol híd. Lövök egy pár fotót, és visszabaktatok. A parkban a melósok nyírják a füvet, ássák a gödröt, locsolnak, és látszik, hogy beleadnak mindent.


Augusztusi mocizás #12

13 év
karcsika küldte be időpontban

Isfahan
A reggeli után ismét a sivatag következik. Nincs még eszméletlen meleg, úgyhogy gyorsan felpakolom a csajom, és már indulunk is. Az út érdekes, és csak egy baleset történik velem. menet közben sikeresen felragasztom a rágót a bukósisak plexijére. Betudom ezt annak, hogy orkán erejű szél van, és szerencsére nem a nadrágba, vagy a kabátba ragadt bele.


Augusztusi mocizás #11

13 év
karcsika küldte be időpontban

Yazd
A reggeli után nekiindultam az óvárosnak. A Jameh mecset felé veszem az irányt, ahol ismét meglátom a német srácot az asszonyával együtt. A srácon egy meglehetősen rövid nadrág volt, így gyorsan közöltem, hogy ez itt nem zsírszalcsi. Elmagyarázta, hogy nincs hosszú gatyója, de éppen most akarnak venni egyet, nehogy elvigyék a nadrág miatt a rendőrök egy értekezletre. Elválunk, én meg megindulok a Víz múzeumba.


Augusztusi mocizás #10

13 év
karcsika küldte be időpontban

Yazd
Reggel nem terveztek korán az indulást, mivel Yazd Isfahan mellett van közvetlen közel. Ez magyarul azt jelenti, hogy csak 340kilcsit kell motorozni a sivatagban. 4 liter víz, és 4 liter tartalék benzin van bepakolva, és úgy vágok neki az útnak. Az isfahani benzinkúton, ahol van super benzin, egy ügyes kolléga leveri a bukósisakomat a motorról, miközben tankolok. Rögtön boldog lettem, és megköszöntem neki a segítséget.


Augusztusi mocizás #9

13 év
karcsika küldte be időpontban

Isfahan

Ma szabadságot adtam a motornak, és magamnak is. Úgy döntöttem, hogy egy kicsit bolyongok a városban, hogy lássak is valami érdekeset az úton, de csak végigszaladjak rajta. Reggel a navigációval felvértezve elindultam, és megkerestem azt a hidat, amiről a sok-sok fotót lehet találni a neten. Emlékeim szerint van egy nagyon szép minaret is, gondoltam azt is megkeresem. A híd könnyen meglett, és természetesen nagyon szép is. Sajnos a víz augusztusra már kiszárad alóla, úgyhogy víz nélkül gyönyörködtem benne. Ezután természetesen a rossz irányba kezdtem el gyalogolni, és kb. 2 kilcsi után feladtam. Leszólítottam 2 srácot, hogy keresek egy múzeumot, meg egy szép mecsetet. Természetesen nem tudták, hogy mire gondolok.