Szeptemberi motorozás 1-2. nap

12 years 9 months
karcsika küldte be időpontban

Hétfő reggel 9:00 van. Sanyi barátom a VTX-el már az utca végén pöfög, és nehéz összekeverni a motorját mással, mivel egy komoly Vance & Hines kémény van felszerelve a bringára. Szépen komótosan begurul, és a motorozás a kezdetét veszi. A cél Erdély, és Bodrogeni, ahol Öcsi már remélhetőleg feltette főni a pacallevest. Szépen és komótosan megindulunk Gyula felé, ahol átlépünk Romániába. Gyorsan egy tankolás, ugyanis a szomszédnál 30 forinttal kevesebb a 95-ös benzin mint nálunk. Ez egy remek dolog, és remélhetőleg egy picit spórolunk is, mert a hegyekben nem eszik a moci olyan sok üzemanyagot, mint sík terepen, ahol kicsit nagyobb a sebesség. Ráadásul most egyedül vagyok, úgyhogy ez is - 1 liter benzin. Felváltva megyünk elől. Hol én, hol Sanyi. Imádok Sanyi mögött csapatni, mert olyan jó öblösen dörmög a V&H meg az "egynyócas" VTX. Finom kis kombó annyi szent!
Délután elérjük Várfurillét (nem biztos, hogy helyesen írom), és Délnek fordulunk. Az út minősége vegyes, de inkább jónak mondható. Szépen csorgunk egészen Bradig, Ahol Északnak folytatjuk utunkat. Az Aranyos patak völgyében visz az út, ahol megállunk egy pillanatra megnézni a patakot. Hol egész széles, hol nagyon keskeny. Most szerencsénk van, mert a pihenőnél szép nagy az Aranyos. Gyorsan csinálok is egy pár fotót. Burunál letérünk a 75-ös útról, és megcélozzuk Torockót. Egy kis ékszerdoboz falucska, ami minden érkezésemkor elkápráztat. Mit nekem a labancföld, ha ilyen szép helyek is léteznek, mint Torockó. Gyorsan iszom a forrásból, és megállapítom, hogy finom a víz. Jó hideg. Lentebb az asszonyok mossák a szőnyegeket, én meg egy kicsit szóba elegyedek velük. Megkérdezem, hogyha itt mosnak, nem fognak tönkremenni a mosógép gyártók? Jót nevetünk, aztán indulunk is tovább, mert vár Öcsi, és a Ciorba de burta. 16:00 magasságában elérjük Nyírmezőt, ahol a Bodrogeni panzio tulaja már vár. Mindíg nála szállunk meg, ha Erdélyországba jövünk. Gyorsan lepakoljuk a motorokat, és legurulunk Nagyenyedre egy kicsit főterezni. Enyeden Sanyi megtankolja a VTX-et, mert már kicsit üres a tankja. A hörgetés erősebben fogyasztja a benzint a "nagydög"-ből. Kiülünk egy kávézó teraszára, és elfogyasztunk egy narancslevet. Kicsit dumcsizunk, a Bethlen Gábor iskola előtt, majd indulás vissza Bodrogenibe. Öcsi megterített, és mire észbe kapok, már az asztalon gőzölög egy szűk liter ciorba de burta. Ezt elfogyasztjuk egy fél kilo kenyérrel, és máris jöhet a második, ami természetesen flekken, és grill-kolbász. Micset most nem fogyasztunk, mert így is túlságosan bőséges a vacsora, és félő, hogy reggel csak benttartott levegővel és behúzott hassal jön rám a motoros nadrág. Azért biztos ami 100%, bedobunk még egy kis csíki sört. Mióta a románok palackozzák a Ciuc-ot, már nem az igazi, de valahogy leküzdjük. Mivel majdnem üres a panzió, kapunk külön-külön szobát, ami jól hangzik. 22:00 magasságában elnyom az álom, és egy kisebb kóbor-kutya randalírozástól eltekintve jót alszok. Reggel sétálunk egy kicsit Nyírmezőn, és örömmel tudatosul bennünk, hogy max. 200 ember lakhat a faluban. Felsétálunk a hegyre, kicsit fényképezek, és mire visszaérünk Öcsi már tálalja is a reggelit, ami egy 8 tojásos rántotta. Finom. Tuti, hogy behúzot hassal, és kifújt levegővel kell feleszkábálni magamra a motoros nacit. Így is lett. :-)
10:00 környékén sikerül elindulnunk, és most Arieseninek veszem az irányt. Megnézzük az új sípályákat, hogyha leesik az első hó, érdemes lesz-e kijönni sízni tanulni. Életemben egyszer síeltem kb. 10 percet, akkor se nagy sikerrel. Meg kell tanulnom, nincs mese. Szépen komótosan motorozunk az Aranyos patak mellett, ahol egy fatelep szerűségnél megállunk, egy kicsit pihenni. Az út mellett végig fatelepek váltják egymást, és szerintem itt mindenki ebből próbál(na) megélni. Elérjük Ariesenit, és meglátom az új sípályákat. Elhűlök, ugyanis olyan meredeknek néz ki, hogy ezen egy magamfajta kezdő soha nem jön le. Esetleg akkor, ha lehozza valaki a hátán. Gyorsan lemegyek az erdőbe kicsit körülnézni, és meglátom azt az eldobált pet-palack mennyiséget, amiből legalább százezer szikrázós kardigány, meg otthonka kitellene. Szörnyű...
A Biharon keresztül nagyon élvezetes az út, fincsi kis kanyarok, kritikán aluli aszfalt. Mégiscsak Románia ez, nem kérdés. De szeretjük, úgyhogy kanyargunk erősen. A VTX lábtartójának a csavarja ledörgölve, nekem a majrécsík erősen leredukálva. Kiérve a hegyekből az út Szalontáig erősen egyhangú. A szalontai benzinkútnál még teletankolom a motort az olcsóbb nedűből, és már repesztünk is haza. Gyulán elfogyasztok egy szolíd ebédet, mivel ma még csak az Öcsi-féle rántottát ettem. 18:30-kor begördülök a nagykapun, és letámasztom a motort. A kritikán aluli utakat leszámítva jó volt. Jövő héten megyünk még egy utolsó karikát....

Útvonalunk: http://spotwalla.com/tripViewer.php?id=398c4e801f3d7850d

Kép(ek)

Új hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.

Hozzászólások

Permalink - Anonymous küldte be 2012. 04. 02., h – 05:55 időpontban

"... Öcsi már remélhetőleg feltette főni a pacallevest"
Pacalleves? BRRRR!!

Élvezetes írás, kár, hogy nincsenek képek. A pár képről, amit látok, úgy tűnik, jól fényképezel.

"... érdemes lesz-e kijönni síelni tanulni ..."
Ha a sí-vel sielünk, akkor a só-val sóelünk?
Mert ha a sóval sózunk akkor sível sízünk.

PACALLEVES???

"Gyorsan iszok a forrásból."
A Magyarban van egy olyan dolog, hogy ikes ige.
Ha az ige egyes szám harmadik személyben 'ik'-re végződik, akkor az egyes szám első személy 'm'-re végződik. Tehát:
Ő iszik -> én iszom. Eszem-iszom.
Ez azért fontos, mert ez az egyik bizonyítéka, hogy nyelvünk azonos a Sumérok nyelvével. A Sumérokról pedig azt írja a philadephiai egyetem professzora, Samuel Kramer, hogy "Sumeria az emberi kultúra bölcsője". Meg azt is írja, hogy a Sumér a Turáni nyelvekhez tartozik, mint a Török, Magyar stb.
No, hát ne rondítsunk bele a bölcsőbe!

PACALLEVES???!!! És ezt valaki SZERETI??? Nem bírok napirendere térni e felett!

"A Biharon keresztül nagyon élvezetes az út, fincsi kis kanyarok,..."
Gyönyörű lehet ott motorozni! Ma már lehet kapni ici-pici GO PRO kamerát.
Nem akarsz felszerelni egyet? Olyan jó lenne látni azokat a gyönyörű tájakat!

De NEM a pacallevest!!! A nyolctojásos rántotta, na jó, azt jöhet. Ha volt benne füstöltszalonna! Vagy kolbász. Vagy inkább mindkettő.

Permalink - Anonymous küldte be 2012. 04. 02., h – 06:14 időpontban

Ha a http://www.kulik.hu/ oldalon a képre kattintok, megjelennek a fényképek.
Ha a 'tovább'-ra kattintok, nem jelentek meg.
Sebaj, most akkor élvezkedhetek a képeid között!

Itt viszont nincsen az a buta "írd be a képen látható zagyva betűket".

Nekem mindkét formában megjelennek a képek, úgyhogy elképzelhető, hogy a böngésződdel lesz valami gubanc.
Ettől eltekintve, nagyon köszönöm, hogy olvasol! :-)

Üdvözletem!

12 years 9 months

Permalink - karcsika küldte be 2012. 04. 02., h – 15:34 időpontban

Örülök, hogy tetszenek a képek. Igyekszem minél többet fotózni, de azért egy jó fotós tehetségétől messze állok. A következő menetről remélhetőleg több fotót tudok feltölteni, hogy Ti is élvezhessétek Erdélyt.

Köszönöm a helyesírási észrevételeidet, és ki is javítom a hibákat. Aki nem vét hibákat, az nem is alkot. :-)
Az ikes ige valóban furmányos, és gyorsan ki is javítom, nehogy az a bizonyos bölcső véletlenül ronda legyen! :-)
Amennyiben akad még helyesírási hiba a blogban, ami szinte biztos, akkor ide is jöhet az észrevétel: kulikblog kukac citromail pont hu

Pacalleves: Aki még nem kóstolta soha, az föltétlen tegye meg! Kellemes meglepetésben lesz része, azt garantálom!
Amennyiben felkelti az érdeklődésed, de éppen nincs kéznél otthon, akkor keress meg, és szívesen hozok neked egy ételhordónyi adagot. :-)